top of page

1. 'Wilde dieren horen niet in een circus'

 Waarom wilde dieren van de piste moeten verdwijnen

 

Zo beschrijft Esther Ouwehand, tweede kamerlid voor de Partij voor de Dieren, hoe ze haar circusbezoekjes heeft beleefd. Geen bijzondere ervaringen vanwege de imponerende tijgers die door brandende hoepels heen springen, maar een vervreemdende poppenkast van wilde dieren die eigenlijk niet thuishoren in het Hollandse landschap.

 

Ouwehand is niet de enige: wilde circusdieren houden de gemoederen bezig in Nederland. Het pas aangenomen verbod op wilde circusdieren moet deze dieren van de circuspiste bannen. Want, zo luidt het standpunt van Ouwehand, wilde dieren horen niet in een circus.

Vervelend circusgevoel van Esther Ouwehand - Lisanne
00:00 / 00:00

Ga naar: 

 

- 2. Eén regeltje in het akkoord

- 3. Rechtvaardigheid

of symboolpolitiek
 

Benieuwd naar het verhaal van de wilde circusdieren? Bekijk de webdocu.

De geschiedenis van het wilde circusdier

Wilde dieren zijn lange tijd verbonden met het circusbestaan. Al sinds 1794 bestaat het circus mét (wilde) dieren acts. Opvallend is dat van oorsprong wilde dieren niet in het circus voorkwamen, en dit pas later een ‘hype’ werd.

Nederland heeft altijd actief meegedaan aan de wilde-dieren-traditie. In Valkenburg heeft zelfs jarenlang een school voor dierentemmers bestaan. In Nederland opende Erie Klant in 1947 in Valkenburg een dierentuin en school voor dompteurs, die circussen en filmmaatschappijen van over de hele wereld als afnemer had. Hier werden mensen opgeleid om leeuwen te kunnen temmen, tijgers te kunnen houden en olifanten trucjes aan te leren. Mensen uit heel Europa kwamen op de school af, voor onderwijs, maar ook uit nieuwsgierigheid. 

 

Het polygoon-journaal maakte jaren geleden een reportage over deze school in Valkenburg, lees meer.

 

bottom of page